
طرز تهیه مرصع پلو
مرصع پلو به عنوان یکی از غذاهای خوشمزه و رنگارنگی شناخته میشود که هر شخصی حداقل یک بار به دنبال طرز تهیه آن برای مهمانیها و مجالس خود بوده است.
طرز تهیه مرصع پلو به گونهای است که اگر آن را با دقت انجام دهید و همچنین برای پخت آن از برنج اصیل و با کیفیت ایرانی استفاده کنید، میتوانید یک تجربه بینظیر در رابطه با طعم این غذا داشته باشید.
برای آشنایی دقیقتر با اصالت این غذا و همچنین تهیه آن به صورت رستورانی تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
مرصع پلو غذای سنتی کدام شهر است؟
مرصع پلو که در برخی از شهرهای ایران به آن نگین پلو نیز گفته میشود یکی از غذاهای سنتی و ویژه شهر شیراز است. با اینکه این غذا اصالت شیرازی دارد اما نمونههای دیگر از این غذا با ترکیباتی تقریباً متفاوت در شهرهایی همانند قزوین و خراسان نیز سرو میشود.
مرصع پلو به دلیل استفاده از مواد اولیه با کیفیت و روشهای خاص پخت، همواره مورد توجه مهمانان و گردشگران قرار دارد و به عنوان یکی از جواهرات سفره ایرانی، نشاندهنده ذوق و سلیقه مردم شیراز است. این غذا نه تنها سیر کننده است، بلکه با عطر و طعم دلپذیرش، یادآور لحظات خوش و دورهمیهای خانوادگی نیز میباشد.
طرز تهیه مرصع پلو + مقدار مواد لازم
مواد لازم | میزان لازم |
برنج ایرانی | 4 پیمانه |
سینه مرغ | 400 گرم |
پیاز | 3 عدد بزرگ |
زرشک | ½ پیمانه |
کشمش | ½ پیمانه |
زعفران دم کرده | 2 قاشق غذاخوری |
آب لیمو | 2 قاشق غذاخوری |
خلال پوست پرتقال | ¼ پیمانه |
خلال پسته | ¼ پیمانه |
خلال بادام | ¼ پیمانه |
دارچین | ½ قاشق چایخوری |
روغن | به مقدار کافی |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار کافی |
مرحله اول:
اگر قصد تهیه یک مرصع پلوی خوشمزه و رستورانی را دارید، در اولین مرحله از طرز تهیه آن باید با دقت قسمت نارنجی پوست پرتقالها را از قسمت سفید آنها جدا کنید و به مدت یک ساعت آنها را درون یک لیوان پر از آب قرار دهید تا خیس بخورند و تلخی آنها تا حدودی گرفته شود.
مرحله دوم:
پس از گذشت این یک ساعت باید به پوست پرتقالها مقداری جوش شیرین اضافه کنید و آنها را بر روی شعله گاز قرار دهید تا به جوش بیایند.
پس از به جوش آمدن مخلوط پوست پرتقال و جوش شیرین، آنها را خالی کنید و چندین مرحله دیگر این فرایند را تکرار نمایید تا تلخی پوست پرتقالها کاملاً گرفته شود.
انجام این مرحله در طرز تهیه مرصع پلو به شما کمک میکند تا در نهایت غذای شما از یک عطر و طعم خوشایند و دلپذیر برخوردار شود و هیچ تفاوتی با مرصع پلوهای رستورانی نداشته باشد.
مرحله سوم:
در ادامه مراحل برای آماده سازی نهایی پوست پرتقالها باید یک قاشق غذاخوری شکر را به درون یک ماهیتابه اضافه کنید و سپس پس از افزودن پوست پرتقالها، ترکیبات درون قابلمه را تا زمانی که شکرها آب شوند و پوست پرتقالها حالت شیشهای به خود بگیرند ادامه دهید.
مرحله چهارم:
در چهارمین مرحله از طرز تهیه مرصع پلو نوبت به خرد کردن مرغها به صورت مکعبی و قرار دادن آنها در یک کاسه میشود. پس از اینکه مرغهای خرد شده و مکعبی را درون کاسه مناسب قرار دادید، یک پیاز تقریباً متوسط را پوست بکنید و سپس آن را به صورت حلقه حلقه خرد کنید و به درون کاسه مرغها اضافه کنید.
در ادامه برای طعم دادن به مرغها از مقداری نمک، فلفل و آبلیمو کمک بگیرید و ترکیبات درون کاسه را به خوبی هم بزنید تا مواد کاملاً به خورد مرغ بروند.
در نهایت با استفاده از سلفون روی کاسه مد نظر را بپوشانید و کاسه را به مدتی درون یخچال قرار دهید تا مرغ شما کاملاً مزهدار و ترد شود.
مرحله پنجم:
این مرحله از دستور پخت مرصع پلو، مختص به آماده سازی برنج میباشد. در این مرحله مقدار مورد نیاز از برنج ایرانی را درون قابلمه بریزید و پس از پاک کردن به خوبی بشویید.
حال حدود ۳ الی ۴ لیوان بر روی آن آب بریزید و پس از افزودن مقداری نمک اجازه دهید تا برنج به مدت یک ساعت کاملاً خیس بخورد.
مرحله ششم:
یک پیاز دیگر بردارید و آن را به صورت خلالی خرد کنید؛ سپس پیازهای خلالی شده را درون یک ماهیتابه بریزید و دهید با کمی روغن و زردچوبه تا زمانی که رنگ آن کمی تغییر کند و حالت کاراملی هفت بخورد.
در ادامه این مرحله مرغهای خرد شده و طعمدار شده را از یخچال بیرون بیاورید و آنها را درون تابه بریزید. زمانی که مرغها کمی با پیاز و روغن تفت خوردن و رنگ آنها کمی تغییر کرد نوبت به اضافه کردن ادویهها میرسد.
نمک، فلفل، زردچوبه و در صورت تمایل کمی پودر سیر را به ترکیبات درون قابلمه اضافه کنید و پس از تفت دادن آنها در قابلمه را بگذارید و اجازه دهید تا مرغها با آب پیاز پخته و نرم شوند.
مرحله هفتم:
پس از اینکه مرغها به مدت ۲۰ دقیقه همراه با پیاز و ادویههای ذکر شده درون ماهیتاب تفت تفت خوردند، کمی زعفران دم کرده به همراه یک قاشق غذاخوری آبلیمو و مقدار کمی دارچین را به مرغها اضافه کنید و مجدد اجازه دهید تا مقداری با یکدیگر تفت بخورد و سپس آنها را از روی حرارت بردارید.
در این مرحله اگر میخواهید زعفران دم کرده شما یک رنگ بینظیر از خود داشته باشد، تنها کافیست تا ابتدا بر روی زعفرانهای آسیاب شده چند قطعه یخ قرار دهید و زمانی که یخها مقداری آب شدند، بر روی آنها آب جوش اضافه کنید.
مرحله هشتم:
در این مرحله شما باید مراحل پخت برنج خود را تکمیل کنید. برنج خیس خورده را بر روی حرارت قرار دهید مدت زمان ۱۰ الی ۱۵ دقیقه بر روی حرارت بجوشد.
زمانی که برنج به مرحلهای رسید که اطراف آن پخته و درون آن خام بود، یعنی زمان آبکش شدن آن فرا رسیده است. برنج را آبکش کنید و قبل از قرار دادن آن درون قابلمه کف آن را کمی روغن به همراه زردچوبه بریزید تا یک ته دیگ عالی داشته باشید.
مرحله نهم:
زمانی که تمام برنج را درون قابلمه ریختید، با انتهای کفگیر خود چندین سوراخ بر روی سطح آن ایجاد کنید تمامی قسمتهای برنج شما دم بکشد.
سپس حرارت شعله را بر روی درجه ملایم قرار دهید، یک شعله پخش کن بر روی آن بگذارید و اجازه دهید تا برنج شما به مدت ۳۰ الی ۴۰ دقیقه دم بکشد.
مرحله دهم:
تا زمانی که برنج در حال دم کشیدن است، باید خلالهای پسته و بادام را با گلاب بخیسانید و در کنار آن نیز زرشک و کشمش را درون آب قرار دهید تا آنها نیز خیس بخورند.
پس از گذشت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه خلالهای پسته و بادام و همچنین و کشمش را درون یک آبکش بریزید و آنها را کنار بگذارید تا آب آنها کاملاً کشیده شود.
مرحله یازدهم:
پس از خارج شدن کامل آب خلالها، زرشک و کشمش نوبت به تفت دادن آنها میشود. برای اینکه در این مرحله از ظروف زیادی استفاده نکنید، میتوانید یک ماهیتابه مناسب بردارید و هر گوشه از آن را به تفت دادن یکی از این مواد اختصاص دهید.
مدت زمان لازم برای تفت دادن خلالهای بادام و پسته چیزی حدود ۲ الی ۳ دقیقه است. مدت زمان مناسب برای تفت دادن زرشک و کشمش نیز یک دقیقه در نظر گرفته شده است.
در این مرحله توجه داشته باشید که برای خوش طعمتر شدن زرشک در هنگام تفت دادن آن، بهتر است تا یک قاشق غذاخوری شکر بر روی آن بریزید.
مرحله دوازدهم:
آخرین مرحله از سرو مرصع پلو مربوط به سرو آن میشود. در این مرحله تنها کافیست که شما برنج را از روی حرارت بردارید و تکههای مرغ را به صورت لایه لایه درون برنج قرار دهید.
در انتها مقداری زعفران دم کرده را با مقداری برنج مخلوط کنید و آن را بر روی لایه نهایی مرسع پلو بریزید. سپس خلال پسته و بادام، خلالهای پوست پرتقال، زرشک و کشمش را با یکدیگر مخلوط کنید و به هر مدل که دوست آنها را بر روی مرصع پلو بریزید.
آیا میتوان مرصع پلو را با گوشت قرمز طبخ کرد؟
اگر میخواهید یک طعم خوشمزهتر و جذابتر از مرطع پلو را تجربه کنید، به شما توصیه میکنیم تا حتماً یک بار آن را با گوشت گوساله یا گوشت گوسفندی تلخ و امتحان نمایید.
برای تهیه مرصع پلو با گوشت قرمز تنها کافیست از گوشت گوساله یا گوشت گوسفندی چرخ شده یا تکهای استفاده کنید. مراحل پخت مرصع پلو با گوشت قرمز تکهای دقیقاً همانند مراحل پخت این غذا همراه با گوشت مرغ است. اما اگر تمایل دارید تا این غذا را با گوشت چرخ کرده میل کنید، تنها کافیست تا یک پیاز بزرگ را رنده کنید، آب آن را بگیرید و سپس با گوشت چرخ کرده ترکیب کنید.
در ادامه ادویههایی نظیر نمک، فلفل، زردچوبه و پودر سیر را به مخلوط گوشت چرخ کرده و پیاز اضافه کنید و پس از ورز دادن آنها را به شکل کوفته قلقلی در بیاورید و در روغن سرخ کنید و در انتهای مرحله پخت به برنج خود اضافه نمایید.
سخن پایانی
همانند سایر غذاهای سنتی و اصیل ایرانی نمیتوان از نقش برنج با کیفیت و خوش عطر ایرانی در خوش عطر و بوتر کردن این غذا چشم پوشی کرد.
اگر شما هم میخواهید تجربهای بینظیر در رابطه با طعم مرصع پلو داشته باشید، به شما توصیه میکنیم تا با مراجعه به سایت عمو طاهر و تهیه برنج ایرانی این غذا را به بهترین نحو ممکن طبخ کنید.
در این مقاله در مورد یکی دیگر از غذاهای برنجی ایرانی صحبت کردیم، ما تلاش کردیم طرز تهیهی شیرین پلو را مرحله به مرحله به همراه نکات طلایی توضیح دهیم. همچنین اگر شما علاقه مند به مطالعه دیگر مقالات طرز تهیه غذای برنجی هستید می توایند به سایر دستور پخت غذا در فروشگاه عمو طاهر نگاهی داشته باشید.شما عزیزان میتوانید برنج مورد نیاز خود را به صورت اینترنتی از فروشگاه عمو طاهر سفارش داده و بخرید. از بابت مرغوبیت و سالم بودن برنج اصل ایرانی نیز نگرانی نخواهید. بدون شک از طعم مرصع پلو که با برنج عمو طاهر طبخ شده نهایت لذت را خواهید برد.