
پخت برنج دمی
طرز پخت برنج دمی چگونه است؟
اکثر خانوادههای ایرانی عادت به خوردن کته دمی که با برنج اصیل ایرانی طبخ شده دارند. به جرأت میتوان گفت که عموم افراد حداقل برای وعده ناهار برنج سرو میکنند. برای اینکه برنج دم کشیده و خوشطعمی بر سر سفره داشته باشید، لازم و ضروری است که بهترین شیوه ممکن پخت برنج دمی را بدانید.
ما در این مطلب برای شما عزیزان دربارۀ نحوۀ طبخ برنج دمی خواهیم گفت. اگر تاکنون تجربۀ پخت برنج کته و دمی را نداشتهاید، مطالعه این مطلب به شما کمک میکند که تجربۀ خوبی در پخت برنج دمی داشته باشید.
مراحل پخت برنج دمی
در ابتدا باید بگوییم که به برنجی که به شیوۀ دمی پخت میشود، برنج کته نیز میگویند. در این روش ارزش غذایی برنج حفظ شده و میتوان گفت سالمترین روش ممکن برای طبخ برنج محسوب میشود. برای اینکه برنج دمی شما ظاهر و طعم مناسبی داشته باشد، مراحل زیر را اجرا کنید.
- مرحله اول: اندازهگیری دقیق برنج
در وهله اول بهتر است از خود سؤال کنید که قصد طبخ برنج دمی برای چه تعدادی از افراد را دارید؟ جالب است بدانید که برنج ایرانی پس از پخت افزایش حجم داشته و بهاصطلاح بابرکت است. در نتیجه بهتر است از یک پیمانه مناسب استفاده کرده و به تعداد نفرات پیمانه بزنید.
- مرحله دوم: شستوشوی برنج
حتماً شما نیز به یاد دارید که مادران یا مادربزرگهای قدیمی از شب گذشته برنج موردنیاز برای طبخ ناهار روز بعد را در آب خیس میکردند. این مرحله موجب میشود که برنج بهخوبی شسته شده و مدتزمان طبخ نیز کاهش یابد. شما میتوانید حداقل یک تا دو ساعت قبل از طبخ برای شستن برنج اقدام کنید.
برای شستشو فقط از آب استفاده میشود و مواد دیگری به برنج افزوده نمیشود. برای شستوشو برنج نیز بههیچعنوان آن را چنگ نزنید. همین که آن را به نرمی هم بزنید کافی است. چندین بار مرحله شستن را تکرار کنید تا آب شفاف و تمیز از آن خارج شود.
- مرحله سوم: افزودن آب به برنج
یک سؤال همیشگی که برای پخت برنج دمی و کته وجود دارد، میزان آب برنج است. اگر سالهاست که آشپزی میکنید، اندازه آب موردنیاز برای طبخ برنج دمی دستتان آمده و بهخوبی کم یا زیاد بودن میزان آب را تشخیص میدهید.
بهتر است بهقدری در ظرف برنج آب بریزید که حجم آب بهاندازه یکبند انگشت بیشتر از برنج باشد. پس از افزودن آب میتوانید به میزان لازم نمک نیز به آن اضافه کنید.
- مرحله چهارم: پختن برنج
در این مرحله دیگ برنج را به روی شعله بگذارید و درب آن را نیز ببندید. اینکه اندازه شعله چقدر باشد حائز اهمیت است. دقت کنید که شعله گاز قدری از متوسط بیشتر باشد. پس از گذشت مدت زمانی آب ظرف شروع به جوشیدن میکند. برای طبخ برنج به روش کته باید صبر کنیم تا آب برنج کم شود.
- مرحله پنجم: درب ظرف را بردارید.
شما میتوانید درب ظرف را بهصورت نیمهباز گذاشته یا کامل بردارید. در این مرحله میتوانید چند قاشق غذاخوری روغن خوراکی نیز به برنج اضافه کنید. افزودن برنج به داشتن تهدیگ برشته و لذیذ کمک میکند. اگر پایبند به رعایت رژیم غذایی هستید از افزودن روغن فاکتور بگیرید. در این مرحله 2 تا 3 بار به نرمی برنج را هم بزنید. دقت کنید که دانههای برنج له نشوند.
- مرحله ششم: خشکشدن آب برنج
زمانی که آب برنج کاملاً بخار شد و تنها در حالت خیس بود، برنج باید تقریباً نرم باشد. دقت داشته باشید که برنج زیر دندان حس شود و به اصلاح حالتی بین نرم داشته له نشده باشد. حال شعله را در درجه کم تنظیم کرده و سطح برنج را صاف کنید.
- مرحله هفتم: استفاده از دمکنی برای پخت برنج دمی
اگر دمکنی دارید حتماً به روی درب ظرف وصل کنید. در این مرحله برنج به روی حرارت ملایم و با بخار دیگ پخته میشود. مدتزمان دم کشیدن برنج نیز به میزان نرمی آن بستگی داشته و معمولاً بین 15 تا 20 دقیقه دم میکشد. حال شما یک برنج دمی خوشطعم دارید و در کنار انواع خورشت میتوانید نوش جان کنید.
نکات مهم برای پخت برنج دمی
دانستن نکات زیر در کنار روش طبخ برنج دمی به شما عزیزان کمک میکند که برنجی با بافت مناسب و ظاهری زیبا در سفره خود داشته باشید. این نکات مهم عبارتاند از:
- اندازه نمک برنج نباید زیاد یا کم باشد. بهتر است بهازای هر 2 پیمانه برنج یک قاشق غذاخوری سرخالی نمک اضافه کنید.
- اگر احساس کردید که آب برنج بسیار زیاد است و تا بخارشدن آن برنج شفته و نرم میشود، حتماً با ملاقهای آب برنج را کمتر کنید. از لعاب برنج ایرانی میتوان بهصورت مجزا استفاده کرد و خاصیت درمانی دارد.
- چنانچه آب برنج کم بود، میتوانید بهاندازه یک پیمانه به آن آب اضافه کنید که برنج نرم شده و سپس برای دمکشیدن درب آن را بگذارید.
- افزودن روغن بیش از حد به برنج منجر به شفته شدن آن میشود.
- اگر برنج را در پلوپز میپزید بهازای n پیمانه برنج n+1 پیمانه آب به ظرف اضافه کنید. چنانچه نسبت به اندازهگیری میزان آب برنج بهصورت چشمی وسواس دارید میتوانید از این روش استفاده کنید. دقت کنید که با پیمانه مخصوص برنج آب آن را نیز اضافه کنید.
- اگر برنج را مدت 1 تا 2 ساعت قبل از پخت خیس نکرده باشید در مدتزمان 40 دقیقه آماده میشود، درصورتیکه برنج خیسخورده زودتر آماده میشود.
جمعبندی و سخن پایانی
در این مطلب برای شما عزیزان دربارۀ پخت برنج دمی یا کته صحبت کردیم. حال شما سادهترین روش طبخ برنج را میدانید. کافی است چند بار به این روش اقدام کنید، محال است که برنج شما شفته یا خشک شود. البته ناگفته نماند که طبخ برنج ایدهآل به کیفیت برنج و تازه و کشت دوم بودن آن نیز بستگی دارد.
ما تلاش کردیم طرز تهیه پخت برنج دمی را مرحله به مرحله به همراه نکات طلایی توضیح دهیم.همچنین اگر شما علاقه مند به مطالعه دیگر مقالات طرز تهیه غذای برنجی هستید می توایند به سایر دستور پخت غذا در فروشگاه عمو طاهر نگاهی داشته باشید.
لازم نیست برای خرید برنج ایرانی اصل به مزارع و شالیزارهای برنج در گیلان و مازندران مراجعه کنید. شما عزیزان میتوانید برنج مصرفی سالانه خود را از فروشگاه اینترنتی عمو طاهر خریداری کنید. کافی است به صفحه اصلی وبسایت مراجعه کرده و از اقصینقاط ایران برنج دلخواه خود را سفارش دهید.